Helt sikkert verdens beste brownies

 

 • Godt brukt brownieside

Jeg har en bok – fra år 2000. Den heter «How to be a  domestic goddess». Av «goddessen» selv, Nigella Lawson. Jeg elsker den boken like mye som jeg elsker brownies. For den er laget med en hensikt, og en hensikt alene: Å nyte. Fra første oppskrift jeg prøvde. Alt er fristende,  alt stemmer, hver gang.

Spesielt denne oppskriften på brownies. I innledningen står det: «I don´t understand why people don´t make brownies all the time. They´re so easy and so wonderful». Derfor ser vår bok ut som den gjør. Med løse ark, notater og skriblerier – og mange flekker – sjokoladeflekker. Du kan ikke feile med denne oppskriften. Bare vær forsiktig. Det er stor fare for at du får stempelet: «Domestic goddess» Tjihi.

Denne oppskiften gir halv mengde i forhold til den som står i boka. Om du lager det dobbelte, får du en stor langpanne – og det kan jo godt hende at du trenger.

DOMESTIC GODDESS BROWNIES

188g usalta smør

188g mørk sjokolade

3 store egg

1ts ekte vaniljepulver

250g rårørsukker

113g hvetemel

1 klype salt

150g hakkede valnøtter(valgfritt)

Sett ovnen på 180 grader og smør en form på størrelse med en halv langpanne. Jeg legger bakepapir i bunn for at det skal bli enkelt å ta ut browniesene.

Smelt smør og sjokolade på svakeste varme i en kjele.

Pisk sammen egg og sukker i en bolle. Gjerne for hånd. Det trenger ikke bli superluftig.

Mål opp hvetemel, vanilje og salt

La den smeltede smør/sjokoladeblandingen kjøle seg litt ned før du heller det i bollen med eggedosis. Sikt i hvetemel med vanilje og salt. Bland eventuelt i valnøtter.

Hell i formen og stek på midterste rille i 25 minutter.

Like godt til en kopp kaffe som til et glass melk, til hverdags(vel, ikke så ofte, da) og til fest – mest til fest.

 

 

 

 

Nydelige tebriks til helgefrokosten

Det fine med tebriks er at de ligner på croissanter, med lag på lag med smør bakt inn i hvert stykke, men de er mye kjappere å lage.
Tebriks trenger du nemlig bare å smøre med smør og folde et par ganger. Croissanter er en litt mer nøysommelig prosess, for her må du smøre, folde, legge i kjøleskapet en time og gjenta prosessen noen ganger til før du endelig kan nyte. Ideelt sett bør du faktisk begynne kvelden før. Så derfor disse deilige, både myke og sprø tebriksene. Nydelige med bare smør, en skive brunost, eller kanskje litt hjemmelaget syltetøy.

OPPSKRIFT(ca 12 stk)

500g hvetemel

1ts salt

1ss sukker

50g(en pose) tørrgjær

3dl melk

2 egg

150g kaldt smør, eller mykt smør du kan smøre utover deigleiven

valmuefrø eller sesamfrø til å strø på

Aller enklest er det å blande alt unntatt smøret sist i oppskriften i en brødbakemaskin og sette på deigprogram. Om du ikke har brødbakemaskin, kan du elte deigen i en Kenwood med eltekrok, eller du kan elte for hånd i en bolle.

Bland alle ingredienser og elt godt i ti minutter. Ikke bruk alt melet med det samme. Ta heller litt mer mel i deigen om den blir for våt. Deigen skal være forholdsvis løs, men mulig å elte.

La stå og heve minst en time til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Kjevle den ferdige deigen til til et rektangel. Cirka 30-40 x 20-30cm. Deigen skal være cirka 2cm tykk. Dekk to tredel av rektangelet med halvparten av det høvlede smøret, eller halvparten av det myke smøret utover i lengden. Brett langsiden av deigen uten smør inn mot midten, og deretter den delen med smør mot midten over denne. Kjevle deretter ut igjen til cirka dobbelt bredde. Deretter dekker du igjen halvparten av deigen i lengden med smør igjen, og folder den i to i lengden. Del denne leiven i 12 tebriks. Brett gjerne kanten av tebriksene inn på undersiden slik at den ikke spretter frem under heving. Hev tebriksene på et lunt sted i cirka en halv til en time. Legg tebriks på stekebrett og stek i ovnen i 8-12 minutter på 225-230 grader.

Nyt!

 

Min grønne favorittfalafel med skvallerkål

Hadde du tenkt å luke i hagen i helgen? Det trenger du ikke gjøre. Allier deg heller med ugresset – og spis det.

Akkurat nå er vårens ville grønnsaker, de saftige og sprø skuddene og spirene, litt på hell, og vi venter på sommerdelikatessene, bær og sopp. Men det finnes ennå en del du kan nyte godt av. Både nesler, og ikke minst skvallerkålen kan ha nye skudd du kan glede deg over lenge ennå. Og klipper du den ned får du ferske, deilige og sprø skudd igjen, med en lett sellerismak. Dessuten er skvallerkålen proppfull av gode C-vitaminer, som styrker immunforsvaret ditt. Så er du godt rustet til høsten.

Skvallerkål er perfekt å bruke i alle retter der du gjerne ville brukt spinat, og er super for en veggisrett, for eksempel falafel. Grønn falafel er utrolig godt. Servert med en urtedressing med ville urter, eller en ramsløkpesto.

Her har du oppskriften på min favorittfalafel

DSC_1413[1]

Skvallerkålfalafel med urtedip 

Porsjoner: 40 stk små, eller 30 litt større

1 liter skvallerkål(ikke sammenpresset), eventuelt også sammen med andre grønne vekster som engsyre og marikåpe

1 boks kikerter, avsilt(behold litt av vannet)

1 liten bunt frisk koriander

2 fedd hvitløk

2 ss tahini

2 ts spisskumin

saften av en halv sitron

Eventuelt noen spiseskjeer vann eller vann fra kikertene

3-4 ss mel

Salt og pepper etter smak

Olje til steking

Til sprø skorpe ved steking:

1 egg

En skål med mel

En skål med brødsmuler/kavringstrø

Kjør alle ingredienser utenom mel i en blender.
Ta i litt vann fra kikertene om for tørt, men pass på at massen ikke blir flytende.
Den skal vere ganske fast.
Ha over i en bolle, og vend inn mel.
Bland godt.

Lag små kuler på størrelse med ei spiseskei som du vender i mel, deretter i egg, og deretter i brødsmuler.
Klem de litt flate og stek i olje i panna på middels varme i 2-3 minutt til de er gylne og sprø.
Server 3 stk på et hjertesalatblad eller noen skvallerkålblader med urtedip til

Urtedip

1 beger creme fraiche

Ville urter som engkarse, ryllik, litt engsyre og kanskje litt finhakket ramsløk

Bland i, og salte og pepre etter smak.

Nudler over natten

I serien «living healthy in the fast lane», har vi kommet til det mest geniale av det jeg kaller «healthylicious». I alle fall om man står overfor «Jeg er sulten, vil ikke falle i hurtigmatfella, det skal være  godt, ferskt, kjapt og varmt»-dilemmaet: Nudler over natten. kjenner du til kjøleskapsgrøt, er dette litt samme prinsippet. Ferdig, kjapp, god og sunn mat klar ferdig og gå. Men mens kjøleskapsgrøten tar seg av frokosten, tar nudler over natten seg av lunsjen, eller mellommåltidet til kidsa, som et alternativ til de andre nudlene på pose. Dette er selvsagt tusen ganger bedre på alle måter, spør du meg.

lag på lag DSC_1221

for de er så bra! Det krever bare litt prepping dagen før eller om morgenen, så har du et kjapt måltid med masse smak og god næring du kan ha når du måtte ønske det utover dagen. Gjerne til lunsj, gjerne som et etter skolen eller etter trening måltid. Bare tenk deg å sette noen av disse glassene inn i kjøleskapet om kvelden. Ha kjelen klar for kidsa når de kommer hjem fra skolen, varmt vann over nudlene, skru på lokket, vente fem minutter, tada!! Det er nudlene sine, det!

Alt du trenger er egentlig det du måtte like av grønt som kan passe med asiatiske smaker:

For eksempel noen av disse grønnsakene:

 • spinat
 • vårløk
 • paprika
 • brokkoli
 • sukkererter
 • løk
 • gulrøtter
 • frisk koriander

Vil du ha kjøtt i, kan du for eksempel kjøpe ferdig pakke med kylling i strimler, eller kokte reker. «Pulled pork» går også fint an, eller små kjøttboller, for eksempel kyllingkjøttboller

Og så trenger du ferdigkokte nudler(det funker ikke å koke dem på glasset, da blir de ikke ferdige.) du kan bruke vanlige eggenudler, eller glassnudler/risnudler. Det tar bare noen minutter å koke dem, og du kan oppbevare dem i kjøleskapet i flere dager.

Eksempel på gode krydder du kan bruke:

 • karrypaste
 • økologisk grønnsaksbuljong i pulver på glass
 • salt og pepper
 • revet fersk ingefær og revet, fersk hvitløk
 • lime eller sitron
 • sursøt saus
 • soyasaus

ingredienser DSC_1218

Slik gjør du det:

Du trenger et glass med lokk som tåler varmt vann. Det kan være cirka 4-5 dl.

Kok nudler og legg dem nederst i glasset.

Legg nedi krydder. Jeg brukte en teskje buljongpulver, to teskjeer gul karrypaste, salt og pepper, hviløk og ingefær.

Legg nedi finstrimlede grønnsaker etter smak

Jeg har brukt en spiseskje av hver av:

Spinat, gul paprika, sukkererter, løk, gulrot, og brokkoli i små buketter.

Nå kan du sette glasset i kjøleskapet. Ta det fram når du har lyst på det.

varmt vann DSC_1238

lokk DSC_1234

Når du skal spise, setter du på vannkjelen og heller kokende vann over glasset til det fylles nesten opp, og dekker grønnsakene.  La stå i fire til fem minutter.

Rør med en gaffel slik at smakene blander seg godt.

ferdigDSC_1239

Nyt!

 

 

 

Prøv et spontangjæra brød

Jeg tror ikke noen har kalt det akkurat det før, men jeg syns spontangjæra brød klinger litt bedre enn surdeigsbrød, spesielt i disse fermenteringstider, syns du ikke? Uansett, ingenting er som å sette tennene i et surdeigsbrød – spesielt ikke hvis du har laga det selv.

Brød som smaker 

DSC_1208

Jeg er en utålmodig sjel, og har prøvd meg mange ganger før på surdeigsbrød. Det ender som oftest med at jeg glemmer å mate «la masa madre» som de så fortreffelig kaller det på spansk(moderdeigen). Surdeigen altså. Hvem husker det da, og hva skjer når du reiser bort i mer enn ei uke, skal du ta den med deg? Jeg husker godt første gangen. Jeg styra fælt. Tok vare på denne krukka som om det var et lite barn. Pakka den inn i dyner og stelte og stulla. Den døde hver gang.

For kunsten med en surdeigsstarter, er at du får til en spontan gjæring og brødet hever seg ved hjelp av melkesyrebakterier. Dette skjer fordi kornet allerede har bakterier naturlig i seg. Det er akkurat det samme som skjer når du lager spontangjæra vin(naturlig vin). Da tilsetter du ikke konvensjonell gjær, men bruker de bakteriene som finnes i druene til gjæringen.  Slik spontanfermentering er den eldste måten som finnes å heve brød på, og det var også den opprinnelige måten man laget vin på. Helt naturlig, uten noen form for tilsetning. Naturvin kan du lese mer om her: Naturlig vin

Når det gjelder brødet kan du få et fantastisk resultat med en såkalt «biga» også. Biga er en deig som kan beskrives som starten på en surdeig, som står over natten og hever for lenge. Den skal kun ha fem gram gjær, og består ellers av vann, mel og salt, og dagen etter blander du den med en ny deig som har fem gram gjær, og etter fem timer(og natta før) har du det mest fantastiske og smakfulle brødet.

For det er der hemmeligheten ligger. Uansett om du bruker gjær eller surdeig. Brødet som får utvikle seg over tid, som kun inneholder vann, mel, salt og bittelitt gjær, eller surdeig er det som smaker aller best. Når du bruker surdeig hever altså brødet ved hjelp av disse melkesyrebakteriene som dannes ved spontanfermentering. Det er en type gjær som kommer fra de naturlige bakteriene i kornet.

Og denne gangen gikk det altså bra. Surdeigen er laget etter en oppskrift fra Åpent Bakeri, litt på slump, med eple. Riktig, revet, økologisk eple, økologisk mel og vann. Den har stått noen måneder nå, og hver uke mater jeg den med litt mer mel og vann. Og hver gang jeg har bakt har jeg ikke turt å overlate alt arbeidet til surdeigen. Jeg innrømmer at jeg har juksa og tilsatt ørlite grann fersk gjær sammen med surdeigen.

Min egen surdeig

surdeigsbrød4_DSC_1213

Men i går, da lot jeg det stå til. Jeg lot surdeigen få jobbe på egenhånd, og jeg så den levende gjæren boble, kjente den nydelige lukta. Det var liv! Deigen med surdeig fikk stå over natta. I dag tidlig tok jeg litt mer mel i, eltet den i 9 minutter, lot den stå i to timer i formen, og stekte den på 280 grader i ti minutter med damp i bunnen fra et brett med vann. Deretter tar du ut brettet med vann, og steker videre på 225 grader i 30 minutter. PÅ denne måten får du en fantastisk, mørk skorpe, og masse luft inni.

Så nå ligger de her på bordet. De to brødene. Mel, vann, salt og surdeig. Tenk det da. At noe så enkelt kan bli så godt! Og at det går an å bli så stolt. Over ekte smaker, ekte råvarer og ekte mat.

Så jeg skjærer meg en blings, smører på litt godt smør, og nyter hver en munnfull.

Og en liten bonus helt til slutt: Foruten å smake masse, være saftig og holde seg lenge, skal surdeigsbrød også hjelpe å holde blodsukkeret stabilt, og øke opptaket av mineraler i kroppen. Melkesyrebakteriene virker også gunstig på tarmhelsen din.

Kan det bli bedre? 🙂

1 2 3 4