Havregrøt over natten

Liten tid om morgenen? Da kan havregrøt over natten være løsningen.  På engelsk kalles det bare «overnight oats», og er en super, sunn, god og kjapp løsning på hverdagsfrokosten.

Fantastisk enkelt er det også. Du bare blander sammen det du vil ha i grøten i et glass med lokk kvelden før, og når du står opp om morgenen er grøten ferdig. Du kan til og med ta den rett ut av kjøleskapet og med deg på jobb om du vil ha den som lunsj eller et mettende mellommåltid utover dagen. Og du må gjerne lage et par-tre glass i slengen.

kaldoats2DSC_1169

Havregrøt over natten

Min havregrøt har mer enn bare havregryn i seg. Jeg blander gjerne i både chiafrø, knuste linfrø og sesamfrø. Hakkede valnøtter kan du også godt ha i kvelden før.

Det finnes mange gode grunner for å spise havre.

Havre bidrar til stabilt blodsukker, og inneholder vannløselige fiber, betaglukaner, som gjør at du holder deg lenge mett. Havre inneholder også flerumettet fett som er godt for hjertet ditt. Dessuten er havre godt og rimelig også.

Chiafrø er ikke så rimelig, men inneholder også sunne fettsyrer som omega 3 og omega 6, i tillegg til  en del kostfiber, proteiner, vitaminer og mineraler. Når du legger chiafrøene i væske sveller de, noe som også gir en bra metthetsfølelse. Noen mener chiafrø er en hype. Du får bestemme selv hva du syns. 🙂

Knuste linfrø gjør også susen. De har de samme gunstige fettsyrene, og grunnen til at jeg spiser de knuste, er at de ellers bare går rett igjennom tarmen.

Blander du nøtter i havregrøten kvelden før blir de litt mykere, men ellers kan du gjerne hive oppi noen nøtter om morgenen også, eller om du tar havregrøten med deg, rett før du skal spise den.

Havregrøt over natten skal du egentlig spise kald, men du må gjerne varme den opp i mikro også. Selv syns jeg det er helt ok å spise den kalde grøten.

Slik lager du havregrøt over natten

kaldoats5DSC_1176

Spiseklar rett fra kjøleskapet

Du trenger:

Et glass med lokk, cirka 3 dl

3 ss lettkokte havregryn, gjerne økologiske

1 ss chiafrø(valgfritt, om du ikke bruker det tar du bare mer havre eller linfrø)

1 ss knuste linfrø

1,5 dl lettmelk, lett kokosmelk, havremelk eller mandelmelk

Legg det tørre i bunnen av glasset. Hell på melken. rist og sett i kjøleskapet over natten med lokk på.

Neste morgen åpner du lokket, rører rundt. Kanskje trenger du litt mer melk? Og så kan du ha på etter ønske:

Hakkede nøtter, bær, fruktbiter, eller eventuelt en klatt syltetøy eller honning.

Enkel, god, sunn og mettende frokost i en fei.

Ha en fin dag!

Ellen Beate 🙂

Skvallerkålpasta – naturligvis!

I går hadde NRK premiere på serien Naturligvis. Den handler om å leve litt mer miljøvennlig og naturlig. I første episode var de på besøk hos meg, og vi lagde masse god mat av ville vekster. Blant annet grønn pasta med skvallerkål. Ja, du leste riktig, skvallerkål 🙂

I min bakgård

spinat tagliatelleIMG_6349

Vi lagde også granskuddpesto på hjemmelaga knekkebrød, og rognebærbladis. Oppskriften på isen(som har en nydelig smak av mandel) finner du her: NRK mat

For meg handler det å leve litt mer naturlig om å leve litt nærmere jorda. På jordas premisser. Slik jeg tror det egentlig er meningen at vi skal leve. Og ikke minst spise mer naturlig mat. Mat som har tatt korteste veien fra jord til bord. Uten hemmeligheter. Jeg tror på Michael Pollans  enkle matfilosofi: Eat food, mostly plants, not too much.

Å bruke naturen og de ressursene den gir oss på en bærekraftig måte. Det tror jeg er best både for oss selv, helsa vår og jorda.

Ville vekster gir oss utrolige muligheter til å oppdage nye smaker, konsistenser og lukter. Og de gir nye muligheter til å spise sunt og godt. Å bruke ville vekster i matlagingen er en del av et større bilde der naturlige, økologiske råvarer og ekte mat står i fokus. Visste du for eksempel at fjellmarikåpe er en fantastisk antioksidantkilde? Eller at skvallerkål er en super C-vitamin og jernkilde? Men det handler ikke bare om helse og vitaminer. Det handler om smak, om mattrygghet og om jordkloden vår.

Denne nydelige tagliatellen som du skal få oppskriften på er bare en av uendelig mange muligheter du har med ville vekster, og du finner flere både på FB siden min «Gratis Mat» og i boka «Gratis Mat -femti ville og velsmakende vekster» som du kan kjøpe blant annet her: Haugen Bok

Gratis mat

GRØNN TAGLIATELLE

tagliatelle2

Først må du kjevle – fint å ha en pastamaskin til det  

tagliatelle4

OPPSKRIFT

400 g hvetemel

200 g skvallerkål eller brennesle

3 egg

litt salt

1 ts olivenolje

Semolinamel til utkjevling.

Hell melet på et bord og lag en grop i midten.

Kok opp skvallerkål eller nesler. Kok i fem minutter til det er mykt. Hell av vannet og hakk bladene grovt. Legg dem i en bolle eller kjøkkenmaskin og finhakk med stavmikser eller i kjøkkenmaskinen. Ta ut og kryst godt av vannet.

Legg det i melgropen sammen med egg, salt og olje, og jobb samen en fin og smidig deig. Den skal ikke være klissete, da må du eventuelt tilsette mer mel. Og den skal ikke være for fast. Da må du kanskje tilsette litt mer vann.

Bruk en pastamaskin og kjevle ut deigen og dele den i strimler. Strø godt med semolinamel på deigen slik at den ikke kleber. Har du ikke pastamaskin, kan du kjevle deigen ut på melet(semolina) bord til en lang strimle, brette den sammen og skjære ut tagliatelle strimler.

Heng opp på en stokk etterhvert som deigen er ferdig slik at den kan tørke litt.

Bruk gjerne et kosteskaft til tørkingen

tagliatelle3

Kok i lettsaltet vann i 2-3 minutter, og server med revet parmesan og gjerne litt spekeskinke eller røkelaks til. Vil du lage d a la carbonara tilsetter du en eggeplomme som du rører kjapt inn i pastaen.

Litt fersk parmesan og hjemmerøkt laks

tagliatelle2

Voila! Grønnere middag får du ikke  🙂

 

 

173D69BD-0799-44A9-AAAC840F46C42793-81949D59-E353-466D-B64E8D928ABFD654

 

 

 

 

Grove scones med appelsin til påskefrokosten

Unn deg en søt frokost i påska, og lag deilige scones. Det fine  med disse sconesene, er at de både er søte, grove og utrolig kjappe å lage, og så har de et hint av frisk appelsin som gir ekstra påskestemning. Du trenger ikke vente på heving, eller elte og kna heller. Og etter bare en halv time kan du ta rykende ferske og varme scones ut av ovnen. Nydelige bare som de er, eller med syltetøy på. En liten klatt godt smør er heller ikke å fornekte. Perfekt sammen med en kopp te eller kaffe. (Hvem som skal stå opp for å lage dem må dere kanskje krangle litt om? 🙂

helscones2DSC_1130

Du trenger:

3 dl hvetemel

3 dl sammalt hvetemel

2 dl lettkokte havregryn

2 ts bakepulver

50 g smør

3 dl matyoghurt eller gresk yoghurt naturell

2 dl lettmelk

1 dl flytende honning

150 g hakkede nøtter eller mandler

100 g rosiner eller tranebær

Revet skall av en appelsin

biterscones1DSC_1133

Slik gjør du:

Bland alt det tørre

Smuldre smøret i melet

Bland inn resten av ingrediensene og elt til en jevn deig. Er den for klissete, knar du inn litt mer mel.

Del deigen i to, rull ut to kuler, og press dem ned på en stekeplate til de er cirka tre cm. tykke. Del dem i fire eller åtte stykker med en kniv dyppet i mel.

Stek på 200-220 grader i 15-20 minutter.

Server lunkne – gjerne på sengen.sconeskaffe1DSC_1135

GOD PÅSKE!

Har du prøvd smoothiebowl?

Smoothiebowl er rett og slett ren og skjær sunnhet i en liten bolle. Du har kanskje allerede lagt merke til det på instagram? For nå skal alle SPISE smoothien sin. Helst med deilig topping på. Og toppingen, det er alt du gjerne ellers vil putte i smoothien din. I tillegg til litt annet snadder. Noen nøtter og frø, oppskåret frukt, litt bær, friske eller tørkede, granola eller korn. Alt dette på toppen av en deilig, kremet fruktpuré som er littegrann tykkere enn smoothien du drikker.

For eksempel denne med mango, granateple, valnøtter, knuste linfrø og tørkede tranebær oppå en grønn smoothie av avokado, spinat, banan, mango, eplejuice, ingefær og brokkoli.

smoothiebowlmango7DSC_1142

Eller denne med jordbær, bringebær, blåbær, cashewnøtter og gresskarkjerner oppå en smoothie du lager av de samme bærene og banan.

smoothiebowl2 DSC_1119

Det er egentlig bare fantasien din som setter grenser for både smoothie og topping. Du kan bruke linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner og solsikkefrø, friske, frosne og tørkede bær og frukt, og alle typer nøtter du liker. Korn er også fint, som havre- eller byggflak, din egen granola eller musli. Trenger du inspirasjon til smoothieoppskrifter finner du det her.:Smoothies  Bare husk å lage den litt tykkere ved å ta litt mindre juice i.

Håper du prøver en smoothiebowl du også. Jeg garanterer en kjempefin start på dagen.

Ha en god dag!

EB 🙂

 

CE89B820-1702-4472-B83C25B576B13E5C-0A7FF8DA-AC49-4B31-B926DC20AF9ACCA5

 

3 supergode grunner til å spise frokost

Har du fått i deg frokost i dag?

Litt hektisk, trøtt, stressa, ingen matlyst? Da har jeg et godt forslag til deg. Her er tre supergode, sunne og mettende smoothies du garantert vil elske. Det er tre gode ting på en gang, det! og lager du dem i kveld, kan du sette dem klar i kjøleskapet klar til i morgen. Da kan du sove fem minutter lenger i morgen tidlig 🙂

 

Mer enn fem om dagen

Smoothie er en utrolig deilig og enkel måte å få i seg frokost kjapt på, og med fine flasker(når jeg sier fine flasker mener jeg også at du kan ta brukte halvliters flasker, eller spare på brukte smoothie flasker, skylle dem og rive av etiketten. Du trenger ikke kjøpe flasker) kan du lage flere og sette dem i kjøleskapet, gjerne for hele uka. Og, om du ikke klarer å få den i deg med det samme, kan du ta den på vei til jobb.

Jeg bruker både grønnsaker, frukt, bær, korn og frø i mine smoothies.

DSC_1053[1]

 

Alt du trenger

For å kalle smoothie frokost, er det greit å ta i litt mer enn bare bær, juice og frukt. Bruk gjerne en blanding av grønnsaker, frø, korn og melk eller yoghurt. Alternativt risdrikk, havredrikk eller mandelmelk. Det gjør smoothien mettende litt lengre. Liker du det litt søtt, er melon og banan supert.  Jeg bruker aldri sukker eller søt yoghurt i smoothien, og har aldri fått en klage 🙂

Jeg bruker både knuste chiafrø, linfrø og havregryn. Da holder jeg meg mett lengre

havreDSC_1030[1]

Og jeg digger å tenke farger. Derfor lager jeg både en oransje, en grønn og en blå/rød.

Ok, vi starter med den oransje:

oransjeDSC_1038[1]

Oppskrift til en flaske/ stort eller to glass(her må du føle deg litt fram. Blir den for tykk, tar du i mer melk eller juice. Blir den for tynn, hiver du oppi litt yoghurt eller banan)

1 dl havredrikk(appelsin/mango) eller appelsinjuice

2 skiver nettmelon

1 bit revet ingefær

1 revet gulrot

1 neve phyllis bær, eventuelt 1 dl mango i terninger

1 ss chiafrø eller knuste linfrø

Kjør i foodprosessor – og drikk

 

Den grønne spruter det skikkelig helse av!

gronnDSC_1034[2]

Oppskrift:

1 dl eplejuice

1 bit revet ingefær

1 bit agurk

1 stor neve spinat

1 revet eple

1 bukett brokkoli

1 ss lettkokte havregryn

Kjør i foodprosessor og nyt!(NB! Blir den for tykk eller for tynn justerer du bare med eplejuice og spinat) Her kan du jo selvsagt bruke både spirer, grønnkål og andre grønne grønnsaker som ikke er for tykke til å kjøre til en glatt masse.

 

Den blå er selvsagt barnas favoritt

blåDSC_1041[1]

 

Oppskrift

Det fine med denne er at du kan ha alle bærene og frukten i fryseren. Jeg kjøper eller plukker bær i sesong og fryser ned i poser. Det lønner seg å ta opp bærene litt før du skal bruke dem slik at smoothien ikke blir altfor frossen. Men det er også en smakssak. Du trenger gjerne litt mer væske, melk, yoghurt eller juice om du har frosne bær.

1 dl frukt/grønnsakjuice

Eventuelt litt melk eller yoghurt naturell

1 neve jordbær

1 neve bringebær

1/2 revet rødbet

1 neve blåbær

1 ss lettkokte havregryn

1 ts kanel

vil du ha den litt søtere tar du i en halv banan også

Da er det bare å kjøre på og kose seg med frokosten

Her er min produksjon for dagen!

dagens produksjonDSC_1077[1]

Ha en fantastisk start på dagen din du også!

Hilsen EB

PS!

I fjor holdt jeg smoothiekurs for en flott gjeng med ungdomsskoleelever. Det var kjempegøy!

DSC_0548[1]

De aller fleste av dem spiser frokost, flere enn jeg trodde, faktisk, men de syns det var litt slitsomt også. Når de ikke gjorde det, var det gjerne fordi de ikke orka lage eller spise frokost fordi de var trøtte, eller syns de hadde dårlig tid. Alle likte smoothiene. Både grønn, oransje og blå. Blå var favoritten.