100 dager uten unødvendig sukker – med kake

Jeg har hengt meg på denne FB gruppa: 100 dager uten unødvendig sukker .

Da jeg ble med tenkte jeg at jeg skulle henge meg på i 30 dager. Nå har det gått 20. Og hva skal jeg si? Grunnen til at jeg hengte meg på var at jeg var utrolig flink til å skille mellom hverdag og fest når det gjelder å spise sunt. I uka spiser jeg sjelden sukker, lager all mat fra grunnen av og syns selv at familien spiser sunt , godt og vaiert. Det er ikke mye sukker i hverdagen vår.

I helgen, derimot, har jeg sett at det tar litt av, rett og slett. Barna må jo få noe godt. Vi må jo kose oss litt. Det er bare det at det er ikke barna som spiser sjokoladen på fredagskvelden. Det er det vi voksne som gjør. Og med noe godt på fredag, litt lørdagskos og noe godt til dessert til søndagsmiddagen blir det lett 3 hele dager med kos – sukkerkos.

Så det ble «cold turkey». Ikke noe sukker, ikke noe sukkererstatning heller. Ikke noe kunstig søtningsstoff, ingen lettbrus. Og det har gått over all forventning! Det beste av alt har egentlig vært at godteriet har blitt erstattet med andre ting. Grønnsaksskuffa er fullere enn før, det samme er fruktbollen. På fredag står det fruktbiter og nøtter på bordet. Så ved å kutte ut noe, har det kommet til gode og sunne alternativer. For det er egentlig ikke så mye sukker det har handlet om. Det er kosen, som er forbundet med noe godt på bordet.

Men i dag måtte vi bare prøve. Kake uten sukker. Den måtte være søt, saftig og litt feit. Den måtte ha sjokolade. Den måtte være god. Ikke noe kvasikake her i gården. Vi leker ikke dessert.

Resultatet ble denne saftige, mørke sjokoladekaka med kokosolje, mandler og sjokolade. Og et par spiseskjeer økologisk honning for søtsmaken. Den ble bare så utrolig god. Og etter tre uker uten sukker fikk vi også en aha opplevelse: Ett stykke var nok.

DSC_0796[1]

Så jeg tror faktisk det blir i alle fall en uke til uten unødvendig sukker.

Og så glemte jeg å si en ting, og den diskusjonen kan vi jo ta en annen gang. Leddene mine er ikke så stive lenger, ikke har jeg vondt når jeg skal stå opp om morgenen heller. Kroppen er rett og slett litt mer med. Og jeg tror at den sammenhengen er reell. Så uansett motiv man måtte ha, uavhengig av hvordan man gjennomfører det. 100 dager uten unødvendig sukker er slett ikke en dum idé.

Her får du oppskrift på sjokoladekaka

2,5 dl sammalt hvete

2,5 dl lettkokte havregryn

2,5 dl mandelmel eller malte mandler, gjerne med skall

1 ts vaniljeekstrakt eller ekte vaniljesukker

1 ts salt

2,5 dl kokosolje

2 ss økologisk honning

2 dl kakaopulver, gjerne råkakao

2 ts bakepulver

1 ts natron

4 eggeplommer

2,5 dl naturell yoghurt

4 eggehviter

Bland alt det tørre i en bolle

Varm kokosolje og honning i en kasserolle til det er smeltet og blandet

Bland eggeplommer og yoghurt

Pisk eggehvitene stive

Bland det tørre med kokos og honningblandingen

Rør inn egg og yoghurtblanding

Vend inn stivpiskede eggehviter

Smør en form på 22 eller 24 cm

Hell røren i formen

Stek på 180 grader i 20-30 minutter

Kaken skal  være saftig i midten

Pynt med ristede mandelflak eller kokos.

DSC_0810[1]

 

Kjøttfri mandag

vignett

Planlegger du en kjøttfri mandag, men leter etter gode alternativer? Da har jeg noen fristende tips til deg.

spinat_1

Jeg lager mye vegetarmat uten egentlig å tenke over at det hører til kategorien kjøttfritt eller vegetar. Du blir så altfor «flink» og kanskje til og med litt bundet når du tenker i slike bokser. Samtidig er det utrolig positivt å innarbeide begrepet kjøttfri mandag, eller andre dager uten kjøtt på menyen. Det gjør deg litt mer bevisst, og det er ikke bare bra for miljøet og jorda vår, men gjør også mye for helsa di

Noen ganger er det lett å assosiere det å spise sunt, eller kjøttfritt, med begrensninger heller enn med muligheter.  men tenk på alt det deilige, fargerike og smakfulle du kan legge på tallerkenen fra grønnsaksdisken, da! Hva liker du best?

Jeg er utrolig glad i linser og bønner og gleder meg stort når jeg kan lage nye oppskrifter med akkurat det uten å tenke på at jeg MÅ sette kjøtt på bordet, eller at noe mangler kjøtt.

Alle belgfrukter(bønner, linser, erter og kikerter) er fiberrike, inneholder lite fett, er en super proteinkilde, og et perfekt alternativ til kjøtt. Derfor passer det kjempegodt til kjøttfrie dager, eller som deilig tilbehør til fisk, kjøtt eller kylling. Linser med spinat(nedenfor) er super til laks. Og «veggis»- eller linseburgerne er rett og slett til å spise opp! I den første retten kan du gjerne bytte ut linsene med bønner eller kikerter. NB! Bare husk å legge dem i bløt over natten.

Her har du to av mine favoritter. Linsene med spinat kan brukes både som en hovedrett eller som tilbehør.

Linser med spinat:

(4 personer)

 1 dl tørre linser per person(fordelen med linser framfor bønner er at du ikke må legge linsene i bløt natten over, du bare skyller dem før koking)

1 liter grønnsakbuljong

1 løk, hakket

2 fedd hvitløk, knust og hakket

1 pose bladspinat, grøvhakket om det ikke er babyspinat. Da kan du bruke dem som de er.

1 ts kumin

1 ts koriander

1 neve frisk, hakket koriander

salt og pepper

olivenolje

Kok linsene møre i buljongen(Cirka en halv time). Surr løk og hvitløk i litt olje til det blir mykt. Tilsett spinaten. Hell buljongen av linsene og vend dem i spinatblandingen. Klart til servering!

Linseburger

Jeg tror jeg har holdt meg litt ubevisst unna «vegetarburgere», kanskje fordi jeg ikke liker å late som om noe uten kjøtt skal ligne på eller smake av noe det ikke er, og kanskje jeg også har vært litt redd for å bli skuffa? Men det var før.

For du har utrolig mange flere muligheter enn å mekke en burger av denne delikatessen. Du kan bruke «farsen» som små linsekaker med saus og ris til, eller du kan fylle tortillalefser med små linseboller, salat og en deilig saus av yoghurt, agurk og mynte. Uansett hva du velger tar det helt av med en ny smaksopplevelse som denne. Og vet du hva? Det er til og med en kjapp rett!

Jeg anbefaler grove burgerbrød til, sammen med en grønn salat.

Du trenger:

25 g tørre grønne linser som du skyller og koker møre i grønnsakbuljong, cirka 20-30 minutter

4 ss hakkede blandede nøtter, frø og tørket frukt eller

1 ss hakkede valnøtter eller hasselnøtter

1 ss hakkede pinjekjerner

1 ss hakkede tørkede aprikoser

1 ss hakkede tørkede blåbær eller tranebær

1 hakket løk

3 fedd hvitløk, hakket og knust

2 ts malt kumin

2 ts malt koriander

salt og pepper etter smak

2 piskede egg

2 dl brødrasp

Surr løk, hvitløk, nøtter, tørket frukt og krydder til løken er blank og myk.

Tilsett de kokte linsene, surr litt til, ta av platen og kjør blandingen kjapt med stavmikser til du får en fast, grov masse som du kan forme som en karbonadedeig. Er den for fast, tilsetter du litt vann. Smak til med salt og pepper.

Pisk eggene i en dyp tallerken

Hell litt brødrasp i en annen dyp tallerken.

Form linsekaker, burgere eller boller etter ønske, dypp i egg, rull i brødrasp, og stek på middels varme i stekepanne til de blir gylne.

Server for eksempel med dressing av naturell yoghurt med litt frisk, hakket mynte, en skvis sitron og salt og pepper etter smak.

Jeg lover deg, dette er en deilig, ny opplevelse med masse god næring!

Da er det bare å kose seg. Ny mandag, nye grønne muligheter!

0A883941-03F6-4B53-AA1AE42657DC507A-A32DB5EF-88FF-4401-9A0DCCA7F9B2BAB7

 

Hjertegodt fra havet

vignett
Jeg sitter her og leser om sunne fettsyrer, omega 3 og hvor hjertegodt det er, og tenker på hvordan vi kan oppnå målet om 3-4 fiskemiddager i uka. For i følge rådene fra Helsedirektoratet er det det vi bør gjøre i 2016, men det er ikke alle som syns det er like lett å variere med fisk. Det blir lett til at du tyr til en pakke laksefilet. Men hvem sa at det må være fisk? All sjømat inneholder gode omega 3 fettsyrer, så det holder at det kommer fra havet. Og der er det usannsynlig mye godt.
Ok, hvis du får en sånn en, må du selvsagt ha den til middag 🙂
IMG_4147
 Tagliatelle alle vongole
Denne retten smakte jeg for første gang på en italiensk restaurant i Oslo en gang tidlig på 90-tallet, og nå nylig igjen på en annen italiensk restaurant, denne gangen i Valencia. La oss kalle den min spansk-norske versjon av den italienske pastaretten  Spaghetti alle vongole, spaghetti med skjell.
Spanjolene spiser, i motsetning til oss nordmenn utrolig mye sjømat. Det er ikke en ting de ikke spiser fra havet. Og ethvert lite tettsted med respekt for seg selv har en nærbutikk med fiskedisk. Ja, faktisk mye oftere enn de har en kjøttdisk.
Pastaretten her er ikke spansk, men det er ikke så nøye hvor den kommer fra. Ingrediensene får du tak i i Norge også. Essensen er skjell og ferske(rå) reker, masse hvitløk og en god skalldyr- eller fiskekraft. Du kan gjerne bruke både blåskjell og kokte reker, om det er det du får tak i. Bruker du kokte reker må du være obs på at de ikke skal koke noe mer, men kun varmes, ellers blir de seige.
Og så kommer noe av det beste: Dette er enkel helge/festmat det tar under en halv time å lage! Å dele den med andre gjør hjertet ditt dobbelt godt også. Ikke bare på grunn av de sunn fettsyrene, men fordi det er hjertegodt å dele god mat med andre, så klart!
 Noen skjell, reker, tomat og rikelig med hvitløk – hjertegodt
Oppskrift

4 personer
6-8 rå, skrelte reker eller scampi per person
6-10 hjerteskjell per person
3 fedd hvitløk
Fersk Tagliatelle
4 dl god fiske- eller skalldyrkraft
1 boks hakkede tomater
Litt hakket koriander eller persille

Start med å skrelle, knuse og hakke hvitløksfeddene
Rens rekene og skyll skjellene
Sett på vann til tagliatellen og la det koke opp sammen med litt salt og en ss olje
Surr hvitløk, skjell og reker i en stekepanne på middels varme i litt olje. Hvitløken må ikke brenne.

Hell på tomatene og kraften og surr til skjellene har åpnet seg. Kok litt inn, men ikke for lenge, da blir skalldyrene for harde og seige.

Kok tagliatelle etter anvisning på pakken(5-10 minutter). Passer å gjøre mens du surrer skalldyrene i panna.

Anrett gjerne på tallerkener. Jeg snobber litt a la Hellstrøm og surrer Tagliatellen rundt en matpinsett slik at den ligger i en nett liten «kveil» på tallerkenen. Hell på skalldyrsausen, strø med litt hakket persille eller koriander og servér med litt godt brød og revet parmesan ved siden av.

 

Ha en fin omega 3 uke!

«Leave the gun, take the cannoli»

Jeg lover deg, er det en dessert du kommer til å lage i år, er det cannoli. Og om du ikke lager den selv, vil du garantert høre mer om den.  Cannolo betyr «lite rør». Rørene lages av en fritert deig som blåser seg opp og blir knasende sprø og lette. Disse fylles med kremete mascarponefyll.  Vanligvis brukes ricotta ost, men jeg syns mascarpone fungerer helt perfekt, smaksatt med ekte vanilje.

IMG_7623

Cannoli er en skikkelig mafiadessert. De kommer nemlig fra Sicilia, og har du sett Gudfaren filmene(jeg har sett dem fem ganger…) med Marlon Brando, kjenner du kanskje til den berømte cannoli scenen. Hvis ikke, bare må du se den her: Leave the gun, take the cannoli

Ved siden av cannoliene passer det kjempegodt med noen hakkede pistasjnøtter og karamell, for eksempel en salt karamellsaus, eller prøv de lekre karamellpralinene med hakkede pistasjnøtter du finner oppskriften på under. Fantastisk enkelt, men utrolig imponerende.

Epler passer også godt til. I denne oppskriften har  mine cannnoli fått følge av en deilig eplekompott med kanel.

En skikkelig høydare blir det om du serverer cannoli i en pen liten eske med hyssing rundt og pakker dem opp rundt bordet. For du har vel tenkt å unne deg noen deilige desserter i 2016 også? I dag, for eksempel?

OPPSKRIFT

Deig

Nok til 24 stk

5 dl hvetemel

1 ss sukker

1 klype salt

1 ss usaltet smør

1 eggeplomme

1 dl hvitvin eller eplejuice

Bland mel, sukker og salt i en bolle. Smuldre smøret i det tørre. Tilsett en eggeplomme og væsken og bland kjapt sammen til en deig. Ikke jobb for mye med den. Pakk den i plastfolie, og sett den en halv time i kjøleskapet mens du lager fyllet

Fyll

2 pakker mascarpone

2 eggeplommer

2 ts ekte vaniljesukker

2 ss melis

Kjør alt sammen til en krem i kjøkkenmaskinen og fyll kremen i en spørytepose. Sett i kjøleskapet mens du lager eplekompott og praliner

Eplekompott

Til 12 personer

1 eple i fine små terninger

2 dl vann

1 dl sukker

en skvis sitronsaft

2 ts kanel

Tilsett gjerne også litt malt stjerneanis

Ha vann og sukker i en liten kjele og kok opp til sukkeret har løst seg opp. Tilsett eplene, sitronsaft, kanel og eventuelt stjerneanis. La koke til det tykner litt. Sett til side for å kjøle ned.

Praliner

Hakk et par never pistasjnøtter grovt. Legg dem i små klatter på et bakepapir

Varm opp 2 dl sukker i en kjele på middels varme til sukkeret smelter og får karamellfarge. Du skal ikke røre i det til det har smeltet. Ta karamellen med en spiseskje og hell det fram og tilbake over nøttene i et rutemønster slik at nøttene blir dekket med karamell i et tynt lag, men karamellen former litt mer stjernemønster ut mot sidene. La stivne i kjøleskap til du skal servere.

Lag cannoli:

Jeg kjøpte cannoliformer i tynn metall for å steke dem med rørform. Har du ikke slike former kan du eventuelt bruke biter av et kosteskaft eller lignende som du skjærer i ti centimeter lange biter og pusser til de er glatte og uten flis. Cannoliene trenger nemlig å stekes rundt en rørform for å beholde formen slik at du kan fylle dem med krem.

IMG_7605

 

Ta ut den kalde deigen og kjevle den tynt på melet benk. Stikk ut runde former med et glass eller bolle som er rundt 10 cm i diameter.

IMG_7460

IMG_7464

Varm opp nøytral olje, som solsikkeolje i en dyp stekepanne slik at du kan fritere cannoli(oljen skal dekke cannolirørene)

Rull sirklene rundt formene og feste enden med litt eggehvite. Stek cannoli på middels varme i oljen til de er gylne rundt hele. Ta opp og legg på bakepapir for at fettet skal renne av. Kjøl ned.

IMG_7607

Sett gjerne formene litt på skrå slik at fettet kan renne av

IMG_7610

Før servering sprøyter du kremen inn i formene og legger dem på et fat(eller i esken). Dryss over melis, og server med en spiseskje eplekompott ved siden av og en pralin som pynt.

There is no doubt: Leave everything, just take the cannoli!

IMG_7617

 

 

Verdens beste hjortesandwich

Ok, det kan godt hende den ikke er det. Kanskje den bare er Europas beste, Norges beste –  eller Sunnmøres beste. Men visjonen kunne godt være at den skulle bli verdens beste, for uten å sette seg hårete mål, kommer man sjelden noen vei. Og ser vi på summen av alle deler her, så er den faktisk det – Verdens Beste Hjortesandwich.

Verdens beste hjortesandwich?kafemat2IMG_7432

Jeg har vært så heldig dette året å få være mentor for en UB(Ungdomsbedrift på videregående skole) Ungdomsbedriften heter Kafémat UB, og består av elever ved entreprenørskapslinjen og ved matfaglinjen på Stranda Vidaregåande Skule på Sunnmøre. Det er to ting vi er spesielt gode på på Stranda på Sunnmøre. Det ene er entreprenørskap, og det andre er mat. Å koble disse to sammen, og la ungdommen ta det inn i framtida, er genialt. Ellers blir vi jo bare sittende her i alle møblene våre, og spise fisken og pizzaen vår og tro at vi er like geniale for alltid.

Målet til Kafémat UB var å lage en enkel lunsjrett av lokale råvarer som de lokale kaféene kunne servere uten å tape penger på det. Det skulle også være noe som kunne gå ut til flere aldersgrupper. Vi har jo ikke akkurat en kafé for hver målgruppe på et lite sted, så her må man tenke bredt. Samtidig vil vi jo gjerne spise godt og få servert noe fristende og nytt vi også, så da må man virkelig legge hodene sammen og tenke ut over Sunnmørsalpenes bratte rammer,  samtidig som man holder beina godt planta i fjøresteinene langs fjorden.

Og det gjorde Isabel, Henrik, Cecilia, Veronica, Erlend, Madelen og Oline i Kafémat UB ved Stranda Vidaregåande Skule.kafemat3

 

Oppskriften? Du tar en hjort, og marinerer den. Baker et godt urtebrød, lager en viltketsjup og en dressing. Så pakker du det inn, og selger det til den lokale kaféen som enkel, god og lokal kafémat.kafemat2IMG_7433

Resultatet av arbeidet ble helt genialt. En videreføring av pulled pork: Pulled hjort. Med lokal hjort servert i urtebrød, sammen med coleslaw, dressing og en sinnsykt god viltketsjup(ketchup laget av kraften på hjorten som blir tilberedt i Sous Vide). Smakfullt, lokalt, og enkelt å servere

Hvis du vil vite mer om prosjektet kan du lese her: Kafémat UB.

Vil du ha oppskriften tror jeg enten du må komme på besøk til den lokale kaféen på Stranda eller i Sykkylven, eller la deg inspirere til å lage din egen pulled hjort sandwich. Noe sier meg at man kanskje også burde få kjøpe denne på Stranda Skisenter i vinter. kanskje noe for Terje Håkonsen og Arctic Challenge, om det kommer til Stranda i april 2016?

Uansett, om du finner det her, eller lager det selv der. Lykke til, og kos deg!