Førjulsnadder!

vignett

Denne deilige snacken er nydelig både som alternativ til den vanlige fredagskvelden, eller som en kjapp slow middag(dette vil du straks forstå)

Du kjøper en svineknoke. Den koster sånn cirka 59 kroner, svineknoken, og den skal du kose deg skikkelig med nå før jul. Vi kan godt kalle det juletacos, eller pulled pork tacos.

I alle fall. Du setter svineknoken inn i ovnen i en ildfast form med lokk og 2 dl vann, eller en jerngryte på 120 grader, før du går på jobb om morgenen. Og da kan du bare glemme den, til du kommer hjem(etter 8-9 timer). Du får kjøpt både lettsaltet svineknoke, røykt, og naturell. Bruk det du liker best.

DSC_0599[1]

Da skrur du av ovnen, tar fram kjøkkenmaskin med eltekrok, og lager dine egne tacolefser(eller så har du allerede kjøpt disse ferdig. Det går også an så lenge det er de minste) Bruker du ferdige kan du varme dem slik at de blir myke. Dette kan du gjøre i ovnen ved å pakke dem inn i folie og varme dem i fem minutter på 180 grader.

DSC_0610[1]

I tillegg til tacolefser og svineknoken, trenger du en god kålslaw, Den lager jeg med rødkål, epler, fennikel og litt vårløk, og blander det med lettrømme.

DSC_0606[1]

 

Så plukker du knoken fra hverandre med en gaffel(pulled), legger en lefse på tallerkenen, litt svinekjøtt(pork), og kålslaw, og topper det med en deilig plommesaus(gjerne hjemmelaget. Se oppskriften her) Og Voila! Pulled pork med tacos! Fantastisk og kjapp middag før jul.

DSC_0619[1]

OPPSKRIFT

Nok til fire personer

1 svineknoke som du setter i ovnen i en ildfast form med lokk eller en jerngryte og 2 dl vann, på 120 grader i 8-9 timer til den faller fra hverandre når du river litt i den med en gaffel(pulled)

Myke tacos:

3 kopper hvetemel(7 dl)

1 ts salt

1 ts bakepulver

1/3 kopp nøytral olje(1 dl)

1 kopp varmt vann(ca 2,4 dl)

Kjør sammen det tørre i en kjøkkenmaskin med eltekrok

Rør inn olje og vann og kjør i ett minutt. Skrap sidene og kjør ett minutt til på lav hastighet til deigen samler seg.

Del i 16 emner og la dem hvile litt på benken mens du lager kålslaw av:

2 dl revet rødkål

1 revet eple

1 dl finsnittet fennikel

1 stilk vårløk

2 ss lettrømme

salt og pepper og evt litt sitron etter smak

Ta igjen tacosemnene, og kjevle dem tynt. Stke i middels varm, tørr panne til de såvidt får brune flekker. Vi har et fantastisk jern som lager tacolefser. Kjøpt i USA. Ubetalelig, kjapt og gøy for barna, ikke minst.

Ok, da er vi klar til å sette alt på bordet: Pulled pork, lefser, kålslaw og det du måtte ønske av plommesaus, mer rømme, strimlet salat, sennep etc.

Julesnadder!

 

 

Hurra for helgefrokosten

vignett naturligvisI dag har jeg hatt frokostbesøk av min venninne Line. Line og jeg føler oss uendelig privilegerte som kan avtale å spise sammen en gang i måneden. Det er et av frynsegodene vi med hjemmekontor skal ha, syns vi. Og siden ingen av oss hadde tid til lunsj, så tjuvstarta vi litt på helgen og møttes til frokost. Frokosten skal jo normalt sett gå litt kjappere unna…

Men da skal det helst ikke være en altfor avansert frokost heller. Samtidig som, når du først skal ha frokostgjest, vil du gjerne at det skal være litt spesielt likevel. Litt sånn helgefrokost. Hos oss er det ofte egg og bacon på søndager, men på lørdager, når noen skal på håndballkamp, noen skal på trening, og andre har lyst til ut for å shoppe litt for helgen, blir det gjerne en god, men kjapp frokost med litt ekstra. Det lille ekstra er disse deilige grove sconesene med inspirasjon fra de samme som du finner i boka mi Nordisk Diett med nøtter, havre og tranebær. Helt perfekte for deg som bare vil ha noe godt  til kaffe er de også. Og det beste med alt? De tar sånn cirka en halv time å lage til og steke.

Serveringstips: Smør og/eller godt og fruktig syltetøy(Mitt er fra jorbærbygda Valldal)

Mmm. God helgefrokost!

grovescones_1

OPPSKRIFT:

5dl hvetemel

2dl sammalt hvete eller spelt

1 dl lettkokte, økologiske havregryn

1 beger matyoghurt eller gresk yoghurt

2 dl melk

1 dl flytende honning

2 ts bakepulver

150 g hakkede nøtter

100 g tranebær eller rosiner

Eventuelt revet skall fra en økologisk sitron eller appelsin

Smuldre smøret i melet.

Hell i resten av ingrediensene(legg avlitt hakkede nøtter til å drysse oppå), og elt til du har en deig. Del den i to runde ener, og press dem ned til en fire centimeter tykk «pizza».  Del i fire eller åtte emner med en kniv dyppet i hvetemel(Da klistrer ikke deigen seg fast) Smør med melk, og dryss på nøtter.

Stek på 220 grader i 20-30 minutter, og server lunkne! Gjerne på sengen.

 

 

Høsten er oransje

vignett naturligvis

supper

Når jeg endelig skriver her igjen, er jeg så utrolig fornøyd. Fornøyd med å kunne fortsette å formidle min glede og entusiasme for en naturlig livsstil, rene råvarer og det jeg kaller ren nytelse. Fornøyd over å kunne dele masse deilige oppskrifter, tips og råd med deg som ønsker å leve litt mer naturlig, litt nærmere jorda – rett og slett.

Det er selvsagt fristende å begynne på jula, men jeg tror jeg holder tilbake litt til. Jeg dveler ved høsten. Ved alt som kan varme i regn og ruskevær, selv om det denne høsten ikke akkurat har vært så mye av det. Utenfor skinner sola, det er stille på fjorden, og det er ikke snø på fjelltoppene. Men heldigvis er det både kaldt nok, og mørkt nok til å tenne på peisen og lage seg noe som er litt varmende og gir masse kos rundt bordet i kveld.

gule rotgrønnsakerBakt gresskarsuppe med godt brød

Halloween og Allehelgens dag er over, men gresskarene ligger i butikkene ennå, så hvorfor ikke bruke denne helgen til å spise dem? Jeg anbefaler en bakt gresskarsuppe med godt brød til.

Oppskrift til fire – seks personer

Egentlig kan du bruke alle oransje rotgrønnsaker og andre rotgrønnsaker du bare ønsker deg og bruke i denne suppa. For eksempel:
1 stor gulrot
1 søtpotet
1 lite gresskar
1 liten sellerirot
Og om du får tak i: 1 gulbete
1 bit fersk ingefær
2 ts malt spisskumin
1 løk
2 fedd hvitløk
1 neve frisk rosmarin
Salt og pepper
Cirka 1 liter kyllingkraft eller grønnsakskraft
God olivenolje og ristede gresskarkjerner til garnityr
Sett ovnen på 225 grader
Skrell og kutt grønnsaker i grove terninger. Hell litt olivenolje på et stekebrett og legg grønnsakene utover. Dryss grovhakket rosmarin og spisskumin oppå. Topp med en klunk olivenolje, og sett i ovnen på midterste rille. Bak i 15-20 minutter til grønnsakene er karamelliserte.
Hell alt i en gryte, og kjør med stavmikser med litt av kraften til du får en jevn og fin masse. Eller kjør til jevn suppe i en foodprosessor. Spe på med resten av kraften til du får passe konsistens på suppa. Noen liker den tykk, andre litt tynnere Salte og pepre etter smak.
Sett en god olivenolje og ristede gresskarkjerner på bordet, og server suppa med godt brød til.
Når du baker rotgrønnsakene i ovnen med litt olivenolje slik at de blir mørke og karamelliserte, ja nesten på grensen til brent, da blir suppa fyldig og deilig med masse kraftig smak.
Sunt, godt og kjapt!
Hjemmelaget suppe er et sunt, kjapt og godt alternativ til middag.  Det passer også perfekt til en kjøttfri mandag. Dessuten beholder du alle de gode næringsstoffene i all kraften selv om grønnsakene blir kokt, stekt eller bakt.

nordisk diett

God helg!

Alt på ett brett

I høst har jeg hatt dilla på et tilbehør som er  utrolig godt, og ikke minst enkelt. En grønnsaksform med høstens friske grønnsaker, squash, aubergin, løk og tomat. Det er litt rart det der, når man snakker om høstens grønnsaker. Da tenker vi ofte på de norske rotgrønnsakene. Men andre land har også sine ferske grønnsaker om høsten, som er ekstra gode og smakfulle når de spises i sesong. Denne formen har Middelhavets smaker i seg, og passer utrolig godt til vårt norske lam.

Middelhavets ferske grønnsaker sammen med årets norske lam er en fantastisk kombinasjon.
Oppskrift
Skjær aubergin, squash, løk og godt modne og store tomater i skiver. Legg dem lagvis i en langpanne smurt med god olivenolje. Dryss over med en smakfull ost, gjerne spansk manchego, salte og pepre etter smak, legg på noen sorte, steinfrie oliven og litt frisk timian eller rosmarin, og gjerne noen hakkede usaltede mandler også. Bak i ovnen på 225 grader i cirka 20 minutter.
Kos deg!