Hjertegodt fra havet

vignett
Jeg sitter her og leser om sunne fettsyrer, omega 3 og hvor hjertegodt det er, og tenker på hvordan vi kan oppnå målet om 3-4 fiskemiddager i uka. For i følge rådene fra Helsedirektoratet er det det vi bør gjøre i 2016, men det er ikke alle som syns det er like lett å variere med fisk. Det blir lett til at du tyr til en pakke laksefilet. Men hvem sa at det må være fisk? All sjømat inneholder gode omega 3 fettsyrer, så det holder at det kommer fra havet. Og der er det usannsynlig mye godt.
Ok, hvis du får en sånn en, må du selvsagt ha den til middag 🙂
IMG_4147
 Tagliatelle alle vongole
Denne retten smakte jeg for første gang på en italiensk restaurant i Oslo en gang tidlig på 90-tallet, og nå nylig igjen på en annen italiensk restaurant, denne gangen i Valencia. La oss kalle den min spansk-norske versjon av den italienske pastaretten  Spaghetti alle vongole, spaghetti med skjell.
Spanjolene spiser, i motsetning til oss nordmenn utrolig mye sjømat. Det er ikke en ting de ikke spiser fra havet. Og ethvert lite tettsted med respekt for seg selv har en nærbutikk med fiskedisk. Ja, faktisk mye oftere enn de har en kjøttdisk.
Pastaretten her er ikke spansk, men det er ikke så nøye hvor den kommer fra. Ingrediensene får du tak i i Norge også. Essensen er skjell og ferske(rå) reker, masse hvitløk og en god skalldyr- eller fiskekraft. Du kan gjerne bruke både blåskjell og kokte reker, om det er det du får tak i. Bruker du kokte reker må du være obs på at de ikke skal koke noe mer, men kun varmes, ellers blir de seige.
Og så kommer noe av det beste: Dette er enkel helge/festmat det tar under en halv time å lage! Å dele den med andre gjør hjertet ditt dobbelt godt også. Ikke bare på grunn av de sunn fettsyrene, men fordi det er hjertegodt å dele god mat med andre, så klart!
 Noen skjell, reker, tomat og rikelig med hvitløk – hjertegodt
Oppskrift

4 personer
6-8 rå, skrelte reker eller scampi per person
6-10 hjerteskjell per person
3 fedd hvitløk
Fersk Tagliatelle
4 dl god fiske- eller skalldyrkraft
1 boks hakkede tomater
Litt hakket koriander eller persille

Start med å skrelle, knuse og hakke hvitløksfeddene
Rens rekene og skyll skjellene
Sett på vann til tagliatellen og la det koke opp sammen med litt salt og en ss olje
Surr hvitløk, skjell og reker i en stekepanne på middels varme i litt olje. Hvitløken må ikke brenne.

Hell på tomatene og kraften og surr til skjellene har åpnet seg. Kok litt inn, men ikke for lenge, da blir skalldyrene for harde og seige.

Kok tagliatelle etter anvisning på pakken(5-10 minutter). Passer å gjøre mens du surrer skalldyrene i panna.

Anrett gjerne på tallerkener. Jeg snobber litt a la Hellstrøm og surrer Tagliatellen rundt en matpinsett slik at den ligger i en nett liten «kveil» på tallerkenen. Hell på skalldyrsausen, strø med litt hakket persille eller koriander og servér med litt godt brød og revet parmesan ved siden av.

 

Ha en fin omega 3 uke!

FacebookEmailTwitter

2 Comments

 1. Elizabeth Holtebekk 8. januar 2016

  Fisk er flott. Spiser allerede fisk 3-4 ganger per uke. Tar gjerne imot gode ideer. ?

  Svar
  • ellenwollen 12. januar 2016

   Så bra, Elizabeth!
   Det vil komme mange gode tips, ideer og oppskrifter framover. Gå gjerne inn og abonner på bloggen min, så får du det med en gang direkte på e-post.
   En god dag til deg 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *