«Leave the gun, take the cannoli»

Jeg lover deg, er det en dessert du kommer til å lage i år, er det cannoli. Og om du ikke lager den selv, vil du garantert høre mer om den.  Cannolo betyr «lite rør». Rørene lages av en fritert deig som blåser seg opp og blir knasende sprø og lette. Disse fylles med kremete mascarponefyll.  Vanligvis brukes ricotta ost, men jeg syns mascarpone fungerer helt perfekt, smaksatt med ekte vanilje.

IMG_7623

Cannoli er en skikkelig mafiadessert. De kommer nemlig fra Sicilia, og har du sett Gudfaren filmene(jeg har sett dem fem ganger…) med Marlon Brando, kjenner du kanskje til den berømte cannoli scenen. Hvis ikke, bare må du se den her: Leave the gun, take the cannoli

Ved siden av cannoliene passer det kjempegodt med noen hakkede pistasjnøtter og karamell, for eksempel en salt karamellsaus, eller prøv de lekre karamellpralinene med hakkede pistasjnøtter du finner oppskriften på under. Fantastisk enkelt, men utrolig imponerende.

Epler passer også godt til. I denne oppskriften har  mine cannnoli fått følge av en deilig eplekompott med kanel.

En skikkelig høydare blir det om du serverer cannoli i en pen liten eske med hyssing rundt og pakker dem opp rundt bordet. For du har vel tenkt å unne deg noen deilige desserter i 2016 også? I dag, for eksempel?

OPPSKRIFT

Deig

Nok til 24 stk

5 dl hvetemel

1 ss sukker

1 klype salt

1 ss usaltet smør

1 eggeplomme

1 dl hvitvin eller eplejuice

Bland mel, sukker og salt i en bolle. Smuldre smøret i det tørre. Tilsett en eggeplomme og væsken og bland kjapt sammen til en deig. Ikke jobb for mye med den. Pakk den i plastfolie, og sett den en halv time i kjøleskapet mens du lager fyllet

Fyll

2 pakker mascarpone

2 eggeplommer

2 ts ekte vaniljesukker

2 ss melis

Kjør alt sammen til en krem i kjøkkenmaskinen og fyll kremen i en spørytepose. Sett i kjøleskapet mens du lager eplekompott og praliner

Eplekompott

Til 12 personer

1 eple i fine små terninger

2 dl vann

1 dl sukker

en skvis sitronsaft

2 ts kanel

Tilsett gjerne også litt malt stjerneanis

Ha vann og sukker i en liten kjele og kok opp til sukkeret har løst seg opp. Tilsett eplene, sitronsaft, kanel og eventuelt stjerneanis. La koke til det tykner litt. Sett til side for å kjøle ned.

Praliner

Hakk et par never pistasjnøtter grovt. Legg dem i små klatter på et bakepapir

Varm opp 2 dl sukker i en kjele på middels varme til sukkeret smelter og får karamellfarge. Du skal ikke røre i det til det har smeltet. Ta karamellen med en spiseskje og hell det fram og tilbake over nøttene i et rutemønster slik at nøttene blir dekket med karamell i et tynt lag, men karamellen former litt mer stjernemønster ut mot sidene. La stivne i kjøleskap til du skal servere.

Lag cannoli:

Jeg kjøpte cannoliformer i tynn metall for å steke dem med rørform. Har du ikke slike former kan du eventuelt bruke biter av et kosteskaft eller lignende som du skjærer i ti centimeter lange biter og pusser til de er glatte og uten flis. Cannoliene trenger nemlig å stekes rundt en rørform for å beholde formen slik at du kan fylle dem med krem.

IMG_7605

 

Ta ut den kalde deigen og kjevle den tynt på melet benk. Stikk ut runde former med et glass eller bolle som er rundt 10 cm i diameter.

IMG_7460

IMG_7464

Varm opp nøytral olje, som solsikkeolje i en dyp stekepanne slik at du kan fritere cannoli(oljen skal dekke cannolirørene)

Rull sirklene rundt formene og feste enden med litt eggehvite. Stek cannoli på middels varme i oljen til de er gylne rundt hele. Ta opp og legg på bakepapir for at fettet skal renne av. Kjøl ned.

IMG_7607

Sett gjerne formene litt på skrå slik at fettet kan renne av

IMG_7610

Før servering sprøyter du kremen inn i formene og legger dem på et fat(eller i esken). Dryss over melis, og server med en spiseskje eplekompott ved siden av og en pralin som pynt.

There is no doubt: Leave everything, just take the cannoli!

IMG_7617

 

 

2 Comments

 1. Alice 23. februar 2016

  Hei, kom tilfeldigvis over bloggen din på jakt etter oppskrift på cannoli, ser veldig fristende ut! Jeg mangler bare cannoliformer/rør før jeg kan sette i gang. Hvor kjøpte du dine?

  Svar
  • ellenwollen 23. februar 2016

   Hei Alice!
   Så hyggelig. Jeg lagde først mine av et kosteskaft i tre som jeg skar opp i passe biter, deretter kjøpte jeg på nettet av en dansk butikk. Slå opp på «cannoli tubes», så ser du flere nettbutikker som selger dem. Du kan også kjøpe dem på e-bay.
   Lykke til med bakingen! «Leave the gun take the cannoli» 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *